De Vigtigste Genrer Inden For Journalistik: Funktioner

Indholdsfortegnelse:

De Vigtigste Genrer Inden For Journalistik: Funktioner
De Vigtigste Genrer Inden For Journalistik: Funktioner

Video: De Vigtigste Genrer Inden For Journalistik: Funktioner

Video: De Vigtigste Genrer Inden For Journalistik: Funktioner
Video: #01 Einführung in die Journalistik: Was ist Journalismus? 2024, Kan
Anonim

Det er vigtigt for en journalist ikke kun at skabe interessant materiale, men også at overholde en række bestemte regler. Dette er først og fremmest nødvendigt inden for rammerne af journalisternes professionelle kommunikation, for det andet for at overholde publikationens art og position, hvor journalisten arbejder, og for det tredje for at trænge dybere ind i essensen af vist fænomen og effektivt dække det.

De vigtigste genrer inden for journalistik: funktioner
De vigtigste genrer inden for journalistik: funktioner

Generkoncept i journalistik

Det er sædvanligt at kalde genre stabile former eller typer journalistisk arbejde, forenet med lignende indhold og formelle træk. Der er et veletableret system af genrer inden for journalistik. Dette betyder dog ikke, at genrepaletten ikke opdateres. På forskellige vendepunkter i udviklingen af samfundet dukker nye genrer op, eller der opstår en syntese af eksisterende. Årsagen til dette er journalistens ønske om at fortælle seeren så dybt og alsidig som muligt om det dækkede problem.

Informationsgenrer inden for journalistik

Tekster fra informationsgenrer udgør et stort lag i journalistisk kreativitet. Disse genrer er præget af hurtighed, kortfattethed, præcision og klarhed i informationspræsentationen. Deres mål er straks at rapportere en begivenhed med nogle detaljer. Gruppen med informationsgenrer inkluderer: note, rapport, informativt interview, afstemning, reportage.

En note er den enkleste form for at reagere på en begivenhed. Dens ejendommelighed er netop en sammenfatning af fænomenet.

En rapport er en informativ dækning af begivenheder i form af konferencer, præsentationer, seminarer, møder, sessioner osv. Rapporten skal indeholde de vigtigste emner i talerne, publikums reaktion.

Interview, som en informationsgenre, indebærer ikke en journalistisk analyse af interviewerens svar. Her er hovedopgaven at indhente oplysninger uden at evaluere dem. Polling er en lignende måde at få information fra intervieweren på. Kun en journalist har brug for at få svar på spørgsmål ikke fra en person, men fra mange mennesker.

Rapportering antager operationel dækning af begivenheden enten gennem et prisme fra et journalistisk synspunkt eller fra et øjenvidnes synspunkt.

Specificiteten af analytiske genrer i journalistik

I analytiske genrer gives en bred og detaljeret dækning af fakta med deres vurdering, generalisering og kommentar. I denne retning af journalistisk kreativitet er det vigtigt at overveje og fortolke begivenheder. Analytiske genrer inkluderer: korrespondance, anmeldelse, artikel, anmeldelse, undersøgelse.

Korrespondancegenren forudsætter en detaljeret analyse af situationen. I denne genre identificerer journalisten mønstre for virkeligheden baseret på analysen af en bestemt begivenhed.

Gennemgangen har et strengt defineret emne for forskning. Grundlæggende er genstandene for gennemgangen kunstværker, journalistik, kulturelle begivenheder og genstande osv. Gennemgangens genre forudsætter kun forfatterens vurdering af begivenheden, men ikke dens analyse og fremskridt med socialt vigtige problemer.

En artikel er en tekst, hvor en journalist forklarer essensen af forskellige fænomener, identificerer tendenser i udviklingen af begivenheder, analyserer oplevelsen af at løse eventuelle problemer, kritiserer ineffektive løsninger.

En stilistisk oversigt kan ligne en artikel, men er beregnet til at give et panorama af begivenheder med eksempler og detaljer.

Emnet for efterforskningsjournalistik er normalt et åbenlyst negativt fænomen. Formålet med undersøgelsen er at identificere årsagerne til dette fænomen.

Funktioner af kunstneriske og journalistiske genrer inden for journalistik

Kunstneriske og journalistiske genrer forudsætter først og fremmest forfatterens indtryk af begivenheden. Disse genrer inkluderer: essay, essay, feuilleton, pjece. Kunstneriske og journalistiske genrer kan være figurative og udtryksfulde. De er ret vanskelige at udføre og kræver ikke kun færdighed af journalisten, men også tilstedeværelsen af livserfaring.

Anbefalede: